logo-new-3

Portál plný skvělých tipů na výlety doma i v zahraničí

Údolí Berounky jako na dlani nad Zbečnem

Datum: 31.08.2018

Zbečno-15

Malebná obec Zbečno na Rakovnicku na břehu Berounky kousek od Křivoklátu láká v jarních a letních měsících k návštěvě. A to nejen vodáky. V obci s pěti sty obyvateli najdeme kousek od Berounky na návsi Hamousův statek pocházející pravděpodobně z 16. století s dochovaným interiérem a hospodářským stavením. Hned za protějším kostelem svatého Martina je možné sejít k Berounce a projít se podél romantického toku řeky, která je v létě obvykle obsazena vodáky a výletníky. Mezi Berounem, Zbečnem a Roztoky jezdí také vlak, jehož trať se klikatí přímo podél toku řeky.

Kousek nad Zbečnem se nachází na stejnojmenné říčce vodní dílo Klíčava. Více jsme o tom vodním zdroji psali zde. Až pod přehradu k úpravně vody je možné dojet zalesněným údolím po silničce autem, hráz je přístupná a místo určitě stojí za návštěvu.

Při cestě ze Zbečna na Křivoklát, kdy se silnice klikatí nad údolí řeky, je možné odbočit na silničku směrem na statek Novina ještě výše nad údolí. Je odsud úžasný výhled na Křivoklátsko, strmé údolí Berounky, obce na protější straně řeky nebo hluboké lesy chráněné krajinné oblasti.
Další tipy na výlet Křivoklátskem najdete třeba zde a zde.

FOTO: Marek Síbrt

Napsat komentář