logo-new-3

Portál plný skvělých tipů na výlety doma i v zahraničí

Z Trhové Kamenice do srdce Železných hor

Datum: 11.06.2019

Zadní-Kamenice-1

Město na úpatí Železných hor na trase mezi Chrudimí a Žďárem nad Sázavou, případně Havlíčkovým Brodem je optimálním výchozím bodem pro poznávání přírodních krás oblasti, které jsou do značné míry dotvářeny právě přírodními útvary a lokalitami úzce spojenými s vodou.

Zelená turistická značka nás po zhruba kilometru chůze do kopce přivede k nově vybudované Zuberské rozhledně. Určitě ji z výletu nevynechejte, vystoupejte nahoru a významnou část Železných hor stejně jako Žďárských vrchů budete mít jako na dlani. Pár set metrů od rozhledny leží malebná osada Zubří. V ní najdete řadu tradičních vysočinských roubených stavení a nad ní půvabný kostel svatého Jana Nepomuckého, od nějž se vám otevře krásný výhled do krajiny, ale také budete mít přímo před sebou přírodní rezervaci Zubří.

Na místě kostelíka stávala historicky od poloviny 16. století tvrz, která byla na začátku 18. století přebudována na zámeček a následně zde byla postavena kaplička. Současná podoba pochází z konce 18. století.

Přírodní rezervace Zubří je lokalitou vřesovišť a řady drobných pramenišť. Řada míst je proto plošně a trvale podmáčena (v západní části), v půdních poklesech vznikají jezírka. Východní část památky je naopak sušší.

Přírodní rezervace byla v místě vyhlášena především kvůli výskytu vzácných a chráněných rostlin. V silně zvodnělých partiích jde o společenstva rašelinišť a slatinišť. V lokalitě žije také pestrá skladba obojživelníků a motýlů.

Při návratu do údolí k Trhové Kamenici a putování po zelené a červené turistické značce do Svobodných Hamrů narazíme na dva rybníky. Menší Mlýnský rybník a větší Zadní rybník. Oba z nich mají status přírodní památky. Lemují je porosty orobince a rákosu, vodní plochy zdobí lekníny. Okolní podmáčené louky jsou hnízdištěm řady ptačích druhů, roste zde řada chráněných druhů rostlin bahenního typu.
Procházka po hrázi většího Zadního rybníka s rozlohou přesahující 30 hektarů má uklidňující účinky. Čas zde plyne poklidně a příroda se na jaře probouzí k novému životu. Okolo rybníka je řada mokřadů, lužních olšin a vrbových porostů.

Kolem obou rybníků meandruje přede svým vstupem ze Žďárských vrchů do Železných hor Chrudimka.

Foto: Marek Síbrt

Napsat komentář