logo-new-3

Portál plný skvělých tipů na výlety doma i v zahraničí

Perla makedonské historie, kultury, vzdělanosti i přírody

Datum: 29.04.2018

Ohridské-jezero-3 Ohridské-jezero-4 Ohridské-jezero-6 Ohridské-jezero-9 Ohridské-jezero-17 Ohridské-jezero-20

Kdo navštíví Makedonii, nemůže vynechat návštěvu Ohridského jezera na jihozápadě země na hranicích s Albánií. Jezero s průzračně čistou, ale i v létě chladnou vodou, a jeho okolí je jedním z nejdůležitějších míst pro historii místní vzdělanosti a kultury. Zároveň jde o nejnavštěvovanější a pravděpodobně nejatraktivnější místo v zemi. Počet turistů ze zahraničí s sebou nese kromě pozitiv spočívajících v pracovních příležitostech pro místní obyvatelstvo pochopitelně také negativa, jako jsou například zvyšující se ceny nebo mizení některých pro Makedonii typických zvyků.

Do Ohridu se dostanete po silnici ze Skopje zhruba za dvě a půl hodiny. Je to zhruba 170 kilometrů, v řadě míst se budují nové úseky kapacitnější silnice. Překonat budete muset také několik pohoří. Celou cestu budete projíždět krásnou makedonskou krajinou.
Voda do jezera přitéká podzemní řekou z krasového pohoří Galičica přes výše položené Prespanské jezero. Okolo jezera se kromě města Ohrid nachází řada měst a vesnic, stejně jako pravoslavných chrámů a další památek, jako je například model pravěkého sídliště přímo nad hladinou jezera s názvem Zátoka kostí.
Jezero je jedním z největších krasových na světě, na délku měří 30 kilometrů na šířku 15. Maximální hloubka dosahuje až 285 metrů. Jezero je ve výšce téměř 700 metrů nad mořem. Večery proto mohou být i v létě poměrně chladné, počasí se velmi rychle mění.
V oblasti je rozvinuté rybářství. Úlovky můžete ochutnat v řadě restaurací a bister přímo na břehu jezera. Někteří pstruzi jsou endemickými druhy, které se jinde než v Ohridském jezeře nevyskytují.
V Ohridu a jeho okolí působili žáci Konstantina a Metoděje. Svatý Kliment (často zvaný také Ohridský) má v jednom z místních kostelů také hrob. Památkami souvisejícími s tímto obdobím, jako jsou například klášter svatého Nauma nebo kostel svatého Jovana je město a okolí přímo protkáno. Nad městem se tyčí mohutná pevnost, která také stojí za návštěvu.
Chcete-li se cítit jako u moře a nebýt u něj, je Ohridské jezero jedním z nejlepších míst v Evropě, kam vyrazit. Čeká vás fascinující příroda, vstřícní lidé, kvalitní a cenově přijatelné služby a symboly křesťanské historie a vzdělanosti, které mají s našimi zeměmi díky slovanským věrozvěstům Konstantinovi a Metodějovi tolik společného.
A když budete chtít trochu klidu a nebýt v davu turistů, většinou stačí poodjet pár kilometrů od místních center Ohrid a Struga.

Napsat komentář