logo-new-3

Portál plný skvělých tipů na výlety doma i v zahraničí

Osoblaha II: Slezské Pavlovice – Až na konec zapomenutého a půvabného koutu naší země

Datum: 22.04.2018

Velký-Pavlovický-rybník-3-1

V nejzazší části Osoblažského výběžku najdete obec Slezské Pavlovice, která je i přes svůj název nejseverněji položenou moravskou obcí. Jestli jsme v jednom z našich tipů na vodní výlety psali o Osoblažsku jako o zapomenutém koutu naší země, je nutné konstatovat, že zmiňovaná Osoblaha i Slezské Rudoltice jako dvě nejznámější a nejvýznamnější sídla tohoto mikroregionu, jsou v porovnání s místy, kam se vypravíme dnes, vlastně v centru všeho dění.

Obec Slezské Pavlovice byla původně obývána německým obyvatelstvem a jmenovala se Německé Pavlovice. Po poválečném odsunu byla přejmenována na současný název bez respektování příslušnosti k Moravě. Součástí katastru je v současnosti také slezské území mezi říčkou Prudnik, která se u česko-polských hranic vlévá do řeky Osoblahy, a Sádeckým potokem. Obec má zhruba 200 obyvatel a její dominantou je renesanční zámek, který je v současnosti v soukromém vlastnictví.
Náš vodní výlet směřuje k přírodní rezervaci s názvem Velký Pavlovický rybník. Ta byla zřízena v červnu roku 2013 a důvodem je zachování vodních a mokřadních ekosystémů, kde hnízdí a migrují ptáci a žijí zde chránění obojživelníci. Přírodní rezervace má rozlohu 30,8 hektaru a nachází se v nadmořské výšce 216-220 metrů nad mořem. Kolem rybníka nevede turistická značka, ale je možné s opatrností použít okolní stezky a pěšiny. Rezervace má romantické kouzlo v každém ročním období.
Vedle obce se nachází také menší Pavlovický rybník s přírodní památkou Osoblažský výběžek a vedlejší přírodní rezervací s exotickým názvem Džungle. Rezervace má rozlohu necelých deset hektarů a byla vyhlášena na začátku roku 2003. Důvodem ochrany území je zachování zbytků dubového lužního lesa, vrbo-olšového luhu a rozsáhlých mokřadů, které obývají chránění obojživelníci.
Trasa výletu je nenáročná. Do okolí Slezských Pavlovic je nejpohodlnější a nejrychlejší se dopravit autem, od jara do podzimu je celý Osoblažský výběžek cílem pro cykloturisty a je nutné konstatovat, že infrastruktura pro tento typ turistiky se v posledních letech výrazně zlepšila. Proto neváhejte s návštěvou. Jaro se blíží.

Napsat komentář