logo-new-3

Portál plný skvělých tipů na výlety doma i v zahraničí

Hora Matky Boží láká nejen mnoho poutníků

Datum: 02.07.2018

DCIM100MEDIADJI_0096.JPG

Znáte Horu Matky Boží? Víte, kde se toto mariánské poutní místo nachází? Nedaleko hranice s Polskem, pod Králickým Sněžníkem, nad městem Králíky. Právě zde, ve výšce 760 metru nad morem, v místě, které se dříve nazývalo Lysou Horou, založil králický rodák Tobiáš Jan Becker, svatovítský kanovník a později královéhradecký biskup, monumentální poutní komplex.

Splnil tak slib, který složil, když byl ještě malým chlapcem. V době třicetileté války na horu přicházely děti z Králík a okolí, tvořily procesí, modlily se a zpívaly mariánské písně. Tobiáš si tehdy umínil, že až vyroste, postaví na hoře kostel. A to se také stalo…

Poutní komplex se začal stavět roku 1696 a dostal název Hora Matky Boží. Po dokončení kostela se tu vybudoval klášter. Ten jedné srpnové noci roku 1846 shořel společně s kostelem, do něhož při bouřce udeřil blesk. Vše, co se tehdy zachránilo, bylo přeneseno do ambitu, kde tak můžeme dodnes obdivovat sbírku unikátních barokních maleb a řezeb.

Během roku byl kostel znovu otevřen.

Na obnovu vnitřní výzdoby ale musel čekat další pul století. Totalitní komunistická moc pak poutní areál využila jako koncentrační tábor pro příslušníky mužských řeholí. Mnoho z nich sem přesunula v akci „K“ v noci ze 13. na 14. dubna 1950. Prostor nechala obehnat ostnatým drátem a v širokém okolí byly umístěny tabulky s varováním, že je sem vstup zakázán. Řeholníci tu museli pracovat za státního dozoru a ve velmi nelidských podmínkách až do roku 1960, někteří dokonce do roku 1965.

Dnes už toto místo opět slouží poutníkům. Ti se sem mohou vydávat na různé akce. Hora Matky Boží zde přichystala v květnu například Hasičskou pout, v červnu Orelskou pouť nebo zde mohou příští měsíc – 19. srpna na Hlavní mariánskou pouť nebo Pout pro rodiny po ztrátě dítěte, která se bude konat 21. až 23. září.

Těšit se můžete i na Klášterní hudební slavnosti konané již tuto neděli 8. července či na Slavnost Nanebevzetí Panny Marie.

www.klasterkraliky.cz

Napsat komentář