logo-new-3

Portál plný skvělých tipů na výlety doma i v zahraničí

Labyrint informací a ráj tisku

Datum: 11.11.2019

resizedslidelarge
Národní muzeum se spojilo v přípravě nové výstavy Labyrint informací a ráj tisku s Unií vydavatelů, profesní organizací vydavatelů periodického tisku v České republice, aby společně připomněly význam i dlouhou tradici vydávání novin a časopisů u nás.
Národní muzeum se spojilo v přípravě nové výstavy Labyrint informací a ráj tisku s Unií vydavatelů, profesní organizací vydavatelů periodického tisku v České republice, aby společně připomněly význam i dlouhou tradici vydávání novin a časopisů u nás. Výstava Labyrint informací a ráj tisku představuje formou stručných glos, jak se vyvíjely noviny a časopisy, jak se měnili čtenáři a novináři vlivem společenských a technologických změn i proměnlivý vztah žurnalistiky a politické moci.

Zároveň poukazuje i na to, že informace předávané tiskem byly vždy předmětem kritického i nekritického hodnocení svých čtenářů. Výstava provede návštěvníky prostorem připomínajícím labyrint, v něm spatří ukázky mimořádných exponátů. K vidění budou: nejstarší české a německé noviny u nás, ještě starší zpravodajské letáky, předměty, s nimiž konkrétní novináři byli v denním kontaktu (např. osobní věci V. M. Krameria, redakční stůl Karla Havlíčka a Jakuba Arbese, kompletní soubor předmětů ze šuplíku stolu redaktora Jaromíra Johna, novinářský zápisník Eduarda Basse či jeden z počítačů první redakce Blesku z roku 1992) nebo mezinárodní ocenění Zlaté pero svobody, které bylo symbolem odvahy novinářů a vydavatelů v roce 1968.

Zdroj: Kudyznudy.cz

Napsat komentář