logo-new-3

Portál plný skvělých tipů na výlety doma i v zahraničí

Pátek třináctého: pohroma nebo den jako každý jiný?

Datum: 12.09.2019

Paraskavedekatriafobie není jazykolam, ale chorobný strach z pátku třináctého. Letos zaútočí už tento zářijový pátek. Jeho pověst je příšerná a ti, kteří nevěří na pověry, ten den raději nevystrčí nos ze dveří. Odkud se ale strach z třináctky a pátků vzal?
Při pátrání po informacích se dostanete pořádně hluboko do minulosti: dozvíte se například, že v pátek třináctého nabídla Eva Adamovi jablko, Kain zabil Ábela a začala biblická potopa. Můžete tomu věřit a nemusíte, ale fakt je, že o něco později byl na Velký pátek ukřižován Ježíš Kristus. A protože den předtím se při poslední večeři sešlo třináct lidí a jen dvanáct jich přežilo, vznikla pověra o třinácti lidech u stolu.

Zkrátka dávejte si na takový počet pozor, protože pokud třináctého spolustolovníka včas nevyženete, jeden ze společnosti prý do roka zemře.

T jako třináct a templáři

Nejznámější příběh o nešťastném pátku třináctého se točí kolem řádu templářů, který kolem roku 1120 založila skupina francouzských rytířů. Jejich úkolem byla původně pouhá ochrana evropských poutníků, putujících z přístavu Jaffa do Jeruzaléma, ale řád postupně rostl, sílil a rozšiřoval své působení. Po sto letech existence měli templáři vlastní chrámy i kněze, početnou a silnou armádu a jejich hrady a pozemky se nacházely takřka po celé Evropě a Středním východě. Připomeňme ty nejznámější u nás, tedy legendární Templářské sklepení v Čejkovicích anebo zříceniny templářského hradu Templštejna ve skalách nad řekou Jihlavou. Po templářích zbylo jen málo, především legendy o zakopaných zlatých sochách a dalších pokladech i o předlouhých a nikdy neobjevených podzemích chodbách.

Na počátku 13. století templáři představovali jeden z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. Nikomu nepodléhali, měli sloužit jen papeži a s jejich silou bylo třeba počítat. Nikdy se s jistotou nedozvíme, zda francouzského krále Filipa IV. Sličného děsila jejich moc nebo měl spadeno na templářský majetek, jisté ale je, že v pátek 13. října 1307 nechal řadu členů templářského řádu uvěznit a postupně zlikvidovat. Oficiálně byli templáři zrušeni roku 1312 papežskou bulou a řád nebyl nikdy obnoven. Tečkou za celým případem bylo upálení velmistra řádu Jacquese de Molay roku 1314, který prý krále před smrtí proklel. Filip skutečně ještě téhož roku zemřel – a špatná pověst pátku třináctého tak byla potvrzena na dlouhá staletí.

Třináctky kdysi a nyní

Nemusíte se bát jen pátků třináctého, stačí jen číslo třináct. Když se podíváme do minulosti, dozvíme se, že pátky byly dny poprav, na šibenici či popraviště prý vedlo třináct schodů a i uzel popravčí smyčky býval třináctkrát obtočen. A když se prý na sabatu sešlo třináct čarodějnic, mohly společně přivolat samotného ďábla.

Že moderní doba vše napravila? Kdepak, mnohá letadla nemají sedadla a řadu číslo 13 a na letištích nenajdete třináctou bránu, v mrakodrapech chybí třinácté podlaží, hotely ani nemocnice vás neubytují a neuloží v pokoji číslo 13 a třináctkám se vyhýbají i sportovci; na dresech tohle číslo zkrátka najdete jen výjimečně. V některých ulicích chybí domy číslo třináct, v amerických městech nenajdete 13. Street nebo 13. Avenue. V pátek třináctého bývá výrazně méně svateb (i když naopak pro otrlé snoubence je to náramná výzva), méně se cestuje (králi pověrčivých, kteří v pátek třináctého odmítali kamkoliv jet, byli prý americký prezident Franklin Roosevelt a britský politik Winston Churchill) a méně se obchoduje na burzách. Jiní ale naopak osudovou třináctku milují a na pátek třináctého se těší: třeba proto, aby si vsadili, ač jindy loterii vůbec nehrají.

Víte, že…?

Třináctka může i chutnat a vonět: víte, že se Becherovce říká třináctý pramen Karlových Varů?
Třináctá komnata je motiv z hororového pohádkového příběhu o rytíři Modrovousovi, který do ní zakázal vstoupit své šesté manželce. Když žena zákaz porušila, našla v ní těla předchozích pěti manželek.

Pátek třináctého je americký kultovní horor o záhadných vraždách na prokletém letním táboře, natočený v roce 1980. Dočkal se mnoha pokračování a také verzí, v nichž si tvůrci dělají ze všech pověr legraci. Překvapí vás, že takové filmy mívají premiéry právě v pátek třináctého?

Městské dopravní podniky v Česku se třináctkám nevyhýbají, jedině v Brně před pár lety tramvaj číslo třináct zrušili. Důvod je ale ten, že číselná řada končí dvanáctkou a čtrnáctkou nepokračuje. V Praze sice třináctka momentálně jezdí, ale byla zavedena až v roce 2013 a teprve od roku 2016 jezdí celý týden a denně.

Jak si užít pátek třináctého v pohodě se zajímavými akcemi?

Vůbec nejlepším tipem, jak se vypořádat s pátkem 13. je nemyslet na hrůzy a vyrazit za příjemnou zábavou. Tak například v Táboře začínají Táborská setkání, historický festival, který vás od 13. do 15. 9. vrátí do první poloviny 15. století.

Centrum lázeňských Karlových Varů se stane hlavním dějištěm světelného festivalu videomappingu Vary°Září, který nabídne zajímavé světelné instalace večer v pátek 13. a v sobotu 14. 9. 2019.

Ve Zlíně rozptýlý všechny chmury Kejklířský jarmark s pouličním festiválkem a bohatým kulturním programem, který se odehraje 13. a 14. 9. na náměstí Míru.

Neobyčejná akce se chystá v Plzni, kde se 13. 9. poprvé otevře zrevitalizovaná Náplavka u řeky Radbuzy. Od 13. do 15. září Plzeňáci oslavíme její otevření řadou vystoupení i dobrým jídlem.

Slavnost vinobraní se starým tradičním obřadem „zaražením hory“ je významným folklórním svátkem a vrcholnou společenskou událostí vinařského roku ve Velkých Pavlovicích. V pátek 13. a v sobotu 14. září vás čekají dva dny bohaté na zážitky, plné hudby, zpěvu a tance v duchu lidových tradic, setkávání se s dobrým burčákem a vínem.

Všechny zahrádkáře potěší další ročník výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích. Výstava zaměřená na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody bude tradičně trvat 9 dní, od 13. 9. do 21. 9. 2019.

O tom, komu pátek 13. přinese štěstí a komu smůli rozhodne Mistrovství světa v rýžování z řeky! Jedná se o soutěžní klání u řeky Sázavy v Pikovicích. Soutěží se od pátku 13. do neděle 15. září.

Zdroj: Kudyznudy.cz

Napsat komentář