logo-new-3

Portál plný skvělých tipů na výlety doma i v zahraničí

Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

Datum: 31.07.2019

f3565b25-2834-4848-a0b5-e61f7c140268_656_449_crop
K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá kurzy pečení Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

První kurzy se konají v sobotu 6. dubna od 10 a od 13 hodin. Vedou je pekařky Resortu Valachy, jejichž koláče patří k nejvyhledávanějším na Valašsku. Pro velký zájem je letos pečení rozšířeno i na další měsíce v roce. Od dubna do června a poté od září do listopadu se konají o sobotách, v létě také v úterky.

Kurzy si oblíbili jak ubytovaní hosté, kteří si touto aktivitou zpestřují víkendový relaxační pobyt v hotelech resortu, tak i další zájemci, kteří kvůli tomu neváhají cestovat „na otočku“ z různých míst Moravy. Výjimkou nejsou ani profesionálové, je to pro ně zajímavá příležitost porovnat si zkušenosti.

Účastníci si během tříhodinového kurzu pod vedením pekařky zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století.

První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, v prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Pravý valašský frgál má průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák a povidla, ale i jiné druhy ovoce a dokonce i zelí.

Resort Valachy se zabývá výrobou frgálů od roku 2013. Zásobuje jimi restaurace svých hotelů Lanterna, Horal, Galik a Pod Javorem, navíc je prodává i volně přímo „od pece“ kolemjdoucím turistům v Bistru Razula. Nově je dováží také do Zlína, do svého nového podniku Bistrotéka Valachy na Obchodním domě.

Kdy pečeme?

  • duben, květen, červen 2019 – každou sobotu 10 až 13 hodin
  • červenec, srpen 2019 – každé úterý a sobotu 10 až 13 hodin
  • září, říjen, listopad 2019 – každou sobotu 10 až 13 hodin

Omezená kapacita (max. 20 míst), kurz se koná při minimálním počtu 10 osob.

Nutná rezervace předem na tel. 571 477 300 nebo e-mailu rezervace@valachy.cz.

Zdroj: Kudyznudy.cz

Napsat komentář