Impossible Burger je vegetariánský burger ze Silicon Valley

Datum 10.11.2019

Velmi úspěšný produkt ze Silicon Valley je burger zcela bez masa. Jmenuje se Impossible Burger. Poprvé jsme vás ve Voltech o něm informovali přesně před 3 roky, kdy se dostal v Americe na trh. Kdyby vám nikdo neřekl, že tam žádné maso není, určitě byste to nepoznali.
Mezi investory, kteří do tohoto projektu investovali přes 100 milionů dolarů, nechybí ani Google. Burger je vyrobený jen z rostlinných surovin a přesto si razí cestu k mnoha zákazníkům. Jen v Kalifornii si ho můžete objednat ve více než 1 500 restauracích. My jsme měli možnost jej ochutnat v restauraci Islands v Burbanku. Konečnou cenu to­hoto vegetariánského burgeru si určují restaurace samy, pohybuje se většinou v průměru mezi 15 a 18 dolary bez DPH (většina cen se v Americe udává bez DPH, ta se pak připočte ke konečné sumě) a doporučeného spropitného ve výši 15 až 20 % z celé útra­ty. Impossible Burger je prodáván v kalifornských restauracích od roku 2016 a nyní se postupně rozšiřuje po celých Státech. Mně osobně chutnal v restauraci v LA velice, ale pokud se chystáte do Kalifornie vyrazit, rozhodně si jej nedávejte na letišti v Los Angeles, jeho servírování vám zkazí chuť na něj a sníte jej tam jen z toho důvodu, abyste neměli hlad v letadle.

Jak je možné, že Impossible Burger má vzhled a chuť jako skutečné hovězí maso?

Lidé jedí zvířata, která se živí rostlinami. Pokud bychom právě tento střední krok eliminovali a jedli pouze rostliny, snížili bychom naši uhlíkovou stopu, snížili využívání zemědělské půdy, odstranili zdravotní rizika spojená s červeným masem a zmírnili etické obavy o dobré životní podmínky zvířat. Pro mnohé z nás je hlavní překážkou pro realizaci tohoto plánu fakt, že maso je velmi chutné a na jeho konzumaci jsme po dlouhé generace zvyklí. Naproti tomu vegetariánský burger mnohým z nás zase tak moc nechutná…
Firma Impossible Foods, se sídlem v Kalifornii, se to snaží změnit, a to přidáním rostlinného produktu do vegetariánského burgeru tak, aby ve výsledku měl podobné vlastnosti jako hovězí maso. Impossible Burger obsahuje složku ze sójových bobů zvanou leghemoglobin, což je protein, který je chemicky vázán na neproteinovou molekulu zvanou hem, která dává leghemoglobinu jeho krvavě červenou barvu. Hem dodává Impossible Burgeru jeho vzhled, aroma a chuť hovězího masa. Pro ty, kteří mají zájem se stát vegetariány a potřebují překonat obtížný začátek, může být právě tento burger vhodnou alternativou…
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář